Estetik

Det viktiga att ha i åtanke när du bygger din rolls utseende inför Livsgäld är att följa den siluett och den färgkodning som vi har bestämt att din rolls element har. Detta är först och främst för att underlätta för våra egna hjärnor att acceptera en ny indelning av människor som inte utgår ifrån manligt och kvinnligt.

Exakt som att vi i vår värld förknippar vissa färger och vissa siluetter på plagg med ett visst kön så har vi valt att göra så här med då det blir enklare att göra distinktioner. 

När en lanserar ett lajv som har starkt fokus på något som många finner väldigt intressant vet vi att det finns många som både uppskattar och verkligen inte uppskattar att en måste sy helt nya kläder för att kunna delta. Därför har vi, för att göra det överskådligare angående vad vi förväntar oss i dräktväg, gjort följande tabell:

Bäst Bra Okej Inte okej
Vidareutvecklade varianter av mönsten samt egendesignade plagg med rätt siluett & färgkod Mönstren följda rakt av med tillägg av plagg i rätt siluett & färg för värmens skull Ihoplånade kläder med rätt siluett & färg för elementet du ska gestalta Ihoplånade/ egensydda kläder som inte har samma siluett och färgkod som ditt element
Detaljer som broderier, band och utsmyckningar i rätt färger och material för ditt element Lite detaljer och utsmyckningar så att plaggen i alla fall blir någorlunda personliga Inga detaljer eller utsmyckningar Helt andra detaljer och utsmyckningar än de som står angivna för elementen
Mycket patina Lite patina Ingen patina när lajvet börjar Ingen patina och rädsla för att smutsa ner dräkten under lajvets gång
Dekorerad livsgäldshuva enligt instruktionerna eller hatt när en inte bär huvan Livsgäldshuvan Hattar och sjalar Struthätta eller mantel
Läderskor i medeltida modell  Diskreta läderkängor Diskreta skor Gympaskor och andra indiskreta skor

 

Här finns ett dokument med typiska färger för de olika elementen:

Elementfärger

Underplagg i linne eller liknande bör vara naturfärgade.

Huvan

Alla element använder sig av en universalhuva sydd på ett speciellt sätt. Vi vill inte se några vanliga struthättor eller mantlar utan det är olika varianter av dessa huvor plus eventuella sjalar som är de extra värmeplaggen. Väldigt stora sådana huvor används ibland som svepningar eller täcken när det är kallt. Hattar i stil med respektive element ser vi gärna, men fråga om ni känner er tveksama. 

Här finns en PDF för huvans beskrivning

 

Klädinstruktioner:

Vi har skapat pdf:er för hur en kan sy varsitt ytterplagg för elementen. Detta är för att ge er någonting att arbeta ifrån och med. Modifikationer på plaggen är väldigt välkommet och en kommer behöva göra fler plagg som en kan ha på sig. Ta då inspiration av det som står beskivet på denna sida, bilderna och mönstren.

Utgå ifrån att alla plagg som syns utåt är tillverkade i ylle, och att hela kroppen har åtminston ett lager ylle för värmens skull.
Blanda gärna olika grovlekar och vävvarianter(tex. kypert, tuskaft, panama osv.) av ylle för att få dynamik i materialet, men inte allt för avancerade grejer. Linne används till underkläder som särk och brokor, och ibland även för att fodra plagg. Siden förekommer, oftast i form av applikationer och band, men då i ungefär samma färgschema som yllet och inte för komplicerade och tydliga brokadmönster och liknande. Stickning finns som teknik men används enbart till detaljer och enstaka mindre plagg som vantar och kanske en sjal. Vi vill dock se mer primitiva varianter utan muddar, stretch och spexiga färgskiftningar. Undvik en modern stil och sikta på enkla geometriska former.      

Det vi vill att ni särskilt lägger märke till hos respektive element är: hur tajt/luftigt plagget sitter, hur långt plagget är, sneknäppningen åt vänster, om krage förekommer och såklart färgerna. Det viktigaste vad gäller färgerna är att det ska vara uppenbart vilket element ni tillhör. Oxblodsrött, brunrött vinrött, tegelrött, orangerött, blekare rött osv. funkar alla för eld. Inkräkta framför allt inte på andra elements färger. 

Nedan följer en kort beskrivning om hur en ska tänka när en bygger dräkten till sin roll:

Vatten

Mönsterbeskrivning i PDF-format

Färger: Grönt - Turkost

Dekoration: Breda band, garntoffsar och spiralmönster

Vatten anses vara de naturliga ledarna i Livsgälds kultur. De klär sig i stora bylsiga kläder som oftast är för långa och för breda för att en ska kunna ta sig runt i snabbare fart än gångtakt.

För långa ärmar som täcker händerna, fållar som går ner till och släpar i marken, band och garntoffsar som hänger lösa från ärmarna och huvor som är så stora att en kan dra ner dem över axlarna. Små hängande påsar, ofta med väldoftande ting, är typiska för vattenfödda.

klader-vatten
jord-klader

Jord

Mönsterbeskrivning i PDF-format

Färger: Gult - Brun

Dekoration: Smalare band, stenar och cirkelbaserade mönster

Jord är de praktiska ledarna. De har kläder som går ner över knäna och som är bekväma att arbeta fysiskt i men är fortfarande inte stora. De brukar i stort sett alltid ha förkläde i läder då det är ett slitstarkt material och skyddar deras övriga kläder från slitage vid hårt arbete.

De brukar linda sina smalben för att hålla in det tyg som annars kan komma i vägen och de är inte så mycket för utsmyckningar som hänger och dinglar. Bälten att ha redskap i kan också förekomma.

Luft

Mönsterbeskrivning i PDF-format

Färger: Blå - Lila

Dekoration: Bredare band, fjädrar och mönster av liggande V:n (pilar).

Luft är de som sysslar med att bevara kunskap och upprätthåller kontakten med andevärlden. De behöver en åtsittande bål och ärmar för att klara av sina pilliga skriv-, rit- och hantverksuppgifter. Från midjan och nedåt är det mycket tyg. Inte så att det släpar i marken, men minst ner till fotknölarna. Ofta brukar luft avgränsa torson från underkroppen med ett virat tygstycke i midjan.

De tycker om saker som hänger från midjan, som band & fjädrar, och pyntar överkroppen med mer åtsittande utsmyckningar som broderier och fastsydda band. Små bärdon att ha skrivsaker och andra mindre redskap i är vanligt.

luft-klader
eld-klader

Eld

Mönsterbeskrivning i PDF-format

Färger: Röd - Orange

Dekoration: Band, horndetaljer och /// - mönster i sekvenser

Eld är jägare och samlare som tar sig utanför byn för att skaffa mat och resurser som inte kan fås inom byns gränser. De klär sig i figurnära kläder som endast har så mycket rörelsevidd att de fortfarande kan röra sig smidigt. De har korta ärmar på sina ytterplagg för att kunna röra sig och inte fastna i saker. Deras jackor går aldrig längre ner än till hälften av låret och de brukar ha smala byxor eller hosor under det. Ofta har de med sig säckar att bära saker i snett över axlarna när de är borta länge. De har väldigt sällan hängande detaljer och utsmyckningar.